<< Russula farinipes, prožna golobica | Gobe | Russula firmula, trdikasta golobica >>
Rússula féllea (Fr.) Fr. (1838)
Rod: Russula - golobice
ZNAČILNOST: je nekoliko manjša, po klobuku in lističih ter betu enako bledo okrasto obarvana in zelo pekoča, zato je po tem poimenovana.
KLOBUK: 4-8 cm, sprva polkrožen, kasneje rahlo vzbočen in zravnan, star z rahlo udrtim osredjem, bolj ali manj okrastih barv, na obrobju svetlejša in stara rahlo nažlebkana.
TROSOVNICA: lističi so istih barv kot klobuček, stari lističi pa so zaradi dozorevanja trosov malo svetlejši, so dokaj gosti in lomljivi.
BET: 4-6 x 1-1.5 cm, valjast, enakih barv kot površina klobuka, lomljiv.
MESO: belo, kasneje okrasto rjavo, trdo in lomljivo, s prijetnim vonjem po sadju in z izrazito pekočim okusom.
TROSI: 7.5-9 x 6-7 µm, eliptični, bradavičasti z mrežico, trosni prah je bel.
RASTIŠČE: raste najpogosteje pod bukvami, v velikih skupinah, od poletja do pozne jeseni, pogosta.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-XI-
UPORABNOST: neužitna; povzroča gastrointestinalni sindrom - zastrupitev prebavil.
PODOBNE VRSTE: Zaradi izredno ostrega okusa ni nevarnosti, da bi jo kdo pobral. Močno pekoče so tudi nekatere druge in bolj rumene golobice, ki tudi niso primerne za uživanje. Russula - golobice, ki jih nameravamo zaužiti, je treba prej poskušati, da ugotovimo, ali pečejo ali ne.
Foto: Anton Poler.
SINONIMI: Agaricus felleus Fr. (1821)
Russula fellea, zolta golobica
Klobuk×Barva×Rumena@Golobica
Strani, ki se vežejo na to stran:
Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!
SGS2020: 2378